Att hyra segelbåt i Joniska havet, Grekland

Vi har seglat på ett flertal olika platser i Grekland. Det som alltid lockat oss att komma tillbaka är det underbara vädret det vänliga folket och den goda maten. När man säger segling i Grekland så tänker folk ofta på Kykladerna med långa avstånd mellan öarna och ibland väldigt blåsigt väder. Men det finns så mycket mer än det! Mitt absoluta favoritställe är den Joniska övärlden som ligger på den grekiska västkusten. Här är avstånden mellan öarna relativt korta och fulla av små pittoreska byar och vikar. Vi utgick ifrån Lefkas stad som är en av de större chartermarinorna i området och den ligger endast 20min från Préveza flygplats.

När vi landade var det inga problem att hitta en taxi som snabbt tog oss till marinan där vi fick starta pappersarbetet hos charterbolaget samtidigt som vissa ur vårt gäng fortsatte bort till en stor supermarket som låg precis utanför marinan för att handla inför veckan. Vi hade early check-in på vår båt vilket innebar att vi fick tillgång till den redan vid 13 och kunde snabbt lasta ombord den provianten som resten av gänget hade handlat för att hinna med broöppningen vid 14.00.

Vi satte kurs norr ut mot Anti Paxos som ligger mellan Korfu och Lefkas. Vi la två dagar att segla runt på Anti Paxos och dess storasyster Paxos innan vi tog en lång etapp ner till Assos på Kefalonia. Detta var nog resans höjdpunkt då byn var otroligt mysig och vi lyckades pricka helt rätt i restaurangval vi åt på en liten taverna som hette Platanos. Efter lite förvirring då menyn inte visade sig stämma med vad de serverade för dagen serverades vi det godaste lammet jag någonsin ätit och till dessert hade de idag gjort en Crème brûlée på ett 800 år gammalt recept. Vi var alla överens om att detta var ett ställe vi var tvungna att komma tillbaka till någon gång. Morgonen efter tog vissa ur gänget en morgonpromenad innan frukost upp till det venetianska fortet som ligger på halvön utanför byn.
När alla var tillbaka ombord så satte vi kurs mot dagens destination som var Fiskardo, då vi kom iväg lite sent och det inte blåste mycket under dagen kom vi fram lite för sent för att få en kajplats utan istället fick vi ankra och dra ett par långa tampar iland och sedan utnyttja jollen för att ta oss iland. Vi hade läst mycket om Fiskardo innan att staden var den ända som överlevt en jordbävning 1953 och detta kunde man tydligt se på alla gamla husen med trånga gränder.

Nästa dag satte vi kurs mot Kioni på Ithaka. Ithaka är känd som ön Odysseus kom från i Homeros Odyssén där han fick kämpa mot många olika faror för att ta sig hem till sin väntande fru efter det trojanska kriget. Det tog Odysseus 10 år att ta sig hem till Ithaka men som tur för oss var vi framme redan samma eftermiddag. I Kioni ligger byn utspridd runt viken på bergssidorna och vi hittade en mysig liten restaurang med serveringen på massa små terrasser där vi satt i höjd med masttopparna som såg ut som en vaggande stjärnhimmel när solen hade gått ned.

Vårt sista stopp på vår seglats var Spartochori där vi låg vid en restaurang som ägde ett flertal bryggor. Detta var det ända stoppet under veckan där vi inte behövde använda oss utav vårt ankare utan personalen från restaurangen hade ordnat med fasta förtöjningstampar som de kom ut och hjälpte oss ordna med. Restaurangen var otroligt gemytlig och man satt bokstavligt talat på stranden när man åt. Efter middagen tog vi oss en promenad upp till den lilla staden som låg ca 200meter upp på en klippa precis bakom stranden. Det var en liten promenad men när vi kom upp och fick se utsikten så var det helt klart värt mödan för att ta sig upp. Den lilla staden bjöd på ett virrvarr av små krokiga gator och det var mer än en gång vi inte viste vart vi hade hamnat.

Sista dagen bjöd på en kort segling hem till hemma hamnen Lefkas fyllda med minnen för livet begav vi oss sedan hem till Sverige. Vi hade gärna stannat och utforskat detta underbara paradis som är den joniska övärlden en vecka till.