Detta skall du tänka på när du hyr båt

When planning a sailing holiday in the Mediterranean or the Caribbean, there are some important things to keep in mind for it to be a smooth, comfortable and safe experience. As always, it is important to be attentive and careful when it comes to agreements, contracts and guarantees. We generally recommend that you turn to a well-established Swedish travel company that specializes in sailing holidays, just in case. 

You have two options to choose from before your boat holiday: sail yourself and a without a crew or rent a boat with a crew . If you want to sail yourself, at least one person on board must have a driver’s license for boats under 12 meters, an SRC certificate (VHF) and a coastguard certificate for boats over 12 meters. For those who prefer to rent a sailing boat with a crew, no driver’s license or certificate is required, so it is a flexible alternative for the less experienced sailors. 

As a rule, larger companies tend to get more affordable offers as you can share the rental costs. Therefore, it can certainly pay off to get together with friends and family. A beauty like Beneteau Oceanis 51.1 offers up to 11 beds with a total of five cabins, which means that you get the price down significantly with a larger party – and let us not forget that shared joy is double joy.

Om man överväger att hyra privat bör man vara väldigt försiktig då det inte finns några konsumentskyddsregler för båtuthyrning. Fråga dig själv vem det är som ansvarar för eventuella skador och problem som kan uppstå under resans gång. Det är viktigt att man skyddar sig mot otrevliga överraskningar genom att göra en ingående besiktning med besiktningsprotokoll, be om en lista över all båtutrustning, granska försäkringsdokumenten och ta gärna en provtur om det är möjligt.

Det är trots att du som ansvarar för båten under hyresperioden och därmed är det din uppgift att säkerställa att allting sker i enlighet med gällande sjöregler. Notera att tvister som uppstår med utländska uthyrare, i synnerhet privata uthyrare, sällan resulterar i lyckosamma rättsprocesser.