Detta skall du tänka på när du hyr båt

När man planerar en segelsemester i Medelhavet eller Karibien finns det några viktiga saker att tänka på för att det ska vara en smidig, behaglig och trygg upplevelse. Som alltid gäller det att vara uppmärksam och försiktig vad gäller avtal, kontrakt och garantier. Vi rekommenderar generellt att man vänder sig till ett väletablerat svenskt resebolag som specialiserar sig på segelsemestrar, för säkerhets skull. 

Du har två alternativ att välja mellan inför din båtsemester: segla själv och hyr en segelbåt utan besättning eller hyr en båt med besättning. Om man vill segla själv måste minst en person ombord ha ett förarbevis för båtar under 12 meter, ett SRC-intyg (VHF) samt kustskepparintyg för båtar över 12 meter. För de som föredrar att hyra segelbåt med besättning krävs det inga förarbevis eller intyg, så det är ett smidigt alternativ för de mindre erfarna seglarna. 

I regel tenderar större sällskap att få mer prisvärda erbjudanden då man kan dela på hyrkostnaderna. Därför kan det sannerligen löna sig att gå ihop med vänner och familj. En skönhet som Beneteau Oceanis 51.1 erbjuder upp till 11 sovplatser med totalt fem hytter, vilket innebär att man får ner priset avsevärt med ett större sällskap – och låt oss inte glömma att delad glädje är dubbel glädje.

Om man överväger att hyra privat bör man vara väldigt försiktig då det inte finns några konsumentskyddsregler för båtuthyrning. Fråga dig själv vem det är som ansvarar för eventuella skador och problem som kan uppstå under resans gång. Det är viktigt att man skyddar sig mot otrevliga överraskningar genom att göra en ingående besiktning med besiktningsprotokoll, be om en lista över all båtutrustning, granska försäkringsdokumenten och ta gärna en provtur om det är möjligt. Det är trots att du som ansvarar för båten under hyresperioden och därmed är det din uppgift att säkerställa att allting sker i enlighet med gällande sjöregler. Notera att tvister som uppstår med utländska uthyrare, i synnerhet privata uthyrare, sällan resulterar i lyckosamma rättsprocesser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *