Vilken Båt?

Har du funderat på att hyra en segelbåt i Kroatien? I detta inlägg får ni ett par bra tips för att underlätta er Semester och era val ni har att göra.

När man ska hyra en båt är det viktigt att veta vad man är ute efter. Är ni ute efter bra segling? Eller vill ni ha gott om plats för familj och vänner?

Det finns många olika båtar i kroatien att välja mellan. När man väljer båt så är det absolut viktigaste att man som skeppare känner sig trygg med att kunna hantera den båt man hyrt.

En vanlig fråga som kan komma upp i diskussionerna mellan de som ska åka är just “Vilken båt ska vi hyra?”

Svaret på den fråga har ni bara själva. En bra början är att komma fram till vad ni är ute efter. Nedan kommer vi nu att strukturera upp ett par för och nackdelar med de olika typer av båtarna som finns.

Katamaran:

Fördelar: Det finns väldigt mycket plats ombord på båten både uppe på däck och nere i skroven. Stora hytter med oftast 1 toalett till varje hytt. Det är även en väldigt bekväm båt under gång, då det inte gungar så mycket pga av de 2 skroven. Oftast stora tankar av både diesel och vatten, vilket gör att man kan ligga på boj fler dagar utan att bunkra.

Nackdelar: Båtarna är breda och kräver lite mer omtanke när man framför båten. Den tar mer plats i hamnar vilket innebär att man kommer få det svårare att få plats i hamnar utan att boka. Katamaraner är generellt dåliga på att kryssa. De går långsamt och man kan knappt slå med dom. Dock funkar de bra att segla från halvvind och neråt mot läns. 

Enskrovsbåtar: 

Performance Cruiser: Det finns vissa båtar som charterbolagen kallar för perfomance Cruiser, det innebär att båten kommer segla bättre än vad vanliga cruisers gör. Dock måste det inte innebära att de är sämre att bo i. Men de seglar garanterat bättre än vanliga Cruisers. De populäraste båtarna här är More 55, Salona 44 och Salona 38.

Cruiser: Det finns gott om Cruisers i Kroatien och skillnaderna är små men kan betyda mycket för vissa. De Populäraste båtarna att hyra inom cruisers är Hanse, Jeanneu, Beneteu, Bavaria och Dufour.

Om man fortfarande inte kan bestämma sig rekommenderar vi att man kontaktar en säljare som är expert på vilka båtar som finns och vad som bra med dom. Ni kan hitta fler bilder och mer info om lite olika båtar via denna länk.