Så viktigt är det med rätt flytväst

Oavsett om du hyr segelbåt, är ute på sjön med en väns båt eller äger din egen segelbåt är det oerhört viktigt att ha rätt flytväst för att vara trygg och säker till sjöss. Transportstyrelsen och Svenska Livräddningssällskapet har gjort undersökningar som visat att nästan hälften av alla svenskar som drunknat till följd av att ha fallit överbord skulle ha överlevt om de hade haft en flytväst på sig. Vi vill inte komma med tråkiga nyheter, utan bara påpeka hur väsentligt det är att ha rätt flytväst på sig.

När man köper en ny flytväst är det några olika saker man bör tänka på. Alla flytvästar måste först och främst vara CE-märkta, vilket betyder att produkten har testats för att säkerställa att de uppfyller alla krav gällande hälsa, miljö och säkerhet. Men visst ska flytvästen vara snygg också och behaglig så att man känner sig nöjd och bekväm. 

rätt flytväst

Flytvästar kommer som bekant i många olika storlekar. Den ska sitta ganska tight för att erbjuda maximal säkerhet, då flytvästen kan flyta upp över axlarna om den sitter för löst. I värsta fall kan den glida över huvudet om man hamnar i vattnet. Flytvästen måste därför vara relativt tight utan att det blir svårt att andas. Notera att flytvästar också delas upp i viktklass, vilket man kan se på produktens märkning. 

Läsa : Fördelar med att hyra bemannad segelbåt med personal

Om ni har en hund eller katt som är sugen på att få komma med ut på seglatsen finns det även speciella flytvästar till hundar och katter! När man köper en flytväst till sin hund gäller det också att hitta rätt storlek med bra passform. Här kan det löna sig att ta hjälp av personalen i djurbutiken om man är osäker på vilken flytväst som är lämplig. Somliga flytvästar till hundar har även designats för användning i samband med träningssim. Oavsett tenderar de att ha ett praktiskt handtag på ryggen. Låt hunden säga sitt också för att undvika bråk ombord.