Hur det kan vara att hyra segelbåt i Italien?

Sardinien 2019

Det skriker till i öronen och huvudet dunsar mot glasrutan. Jag vaknar upp efter att ha slumrat till och kan först inte förstå var jag är. Snart greppar jag verkligheten efter det abrupta uppvaknandet i landningen och kan andas ut, äntligen i Italien!

Det första jag slås av när jag går ut på Olbias flygplats är den behagligt varma och torra luften som gör att mina jeans och tjocktröja snabbt känns överflödiga. Ett klädbyte och en taxiresa senare har min besättning och jag anlänt till Portisco på nordvästra Sardinien. Efter att pratat med uthyrningsbolaget får vi bekräftat att vi kommer att få båten enligt plan på eftermiddagen, även maten och drickan vi beställt är på plats. Till allas fulla belåtenhet så hittar vi en italiensk glassbar medan vi väntar.

Jag har hyrt båt på flera ställen runt om i världen och det brukar gå förhållandevis smidigt när man skall få sin båt. Italien och Portisco verkar inte bli något undantag. Personalen i marinan får besättningen och mig snabbt att känna oss trygga med att båten är i fint skick och vi kan snart ge oss av.

Vår första destination ligger bara 10 sjömil norrut där natten spenderas i en lättankrad vik med italiensk pasta tillagad på båten och avnjuten i sittbrunnen.

Ett självklart mål för alla var den omtalade La Maddalena skärgården som ligger endast en halv dags segling norrut. Seglen sattes direkt efter frukost för en fin halvvind dit. Efter att ha hittat rätt i en av de avsedda vikarna slogs vi av det klarblåa vattnet och mjuka granitklipporna som tog upp hela vårt synfält. De förtrollande fina omgivningarna gjorde att vi testade nya vikar i nationalparken till både lunch och middag i tre dagar.

Efter många äventyr med snorkel och till fots på de vackra små öarna kom längtan från besättningen att gå på restaurang, vilket satte oss i ett angenämt dilemma. Havssegling på 20 sjömil norrut till

Korsika eller västerut till en av de mysiga byarna på nordspetsen av Sardinen? Det som fällde avgörandet var att det fanns möjlighet till dykning i Bonifacio på Korsika, Vive la France!

Den stadiga brisen från öster som nästan alltid blåser med 6-7 m/s tog oss till Bonifacio på lite under fem timmar. Väl där möttes vi av den absolut häftigaste inseglingen till en hamn som jag någonsin varit med om. Som taget ur en saga låg staden högt upp på en klippa och med känslan av att stadsmuren hängde ut över oss la vi till i den mysiga hamnen. Skaldjursplatån på fiskrestaurangen var fantastisk och det kändes både exotiskt och äventyrligt att vi på egen hand tagit oss till ett nytt land.

Dagen efter gav sig halva gänget ut på vandring i den gamla delen av staden och längs kalkstensklipporna medan den andra halvan dök på tre ställen längs med kusten.

Efter två nätter på södra Korsika var det dags att börja dra sig mot hemmahamnen. Men innan vi nådde hela vägen fram gjorde vi ytterligare ett stopp. Vi hade nämligen fått ett tips om en fantastisk vik inte långt norr om den vi låg i första natten. Där skulle det finnas möjlighet att ligga på boj och en kort promenad bort fanns en liten gemytlig restaurang som serverade god lokal mat med gott sicilianskt rödvin. Sista kvällen blev en riktig fullträff, italiensk middag med allt från tortellini till spädgris grillad på öppen eld.

Många erfarenheter rikare och ytterligare en seglingsdestination under bältet sa vi hejdå till Italien, Sardinien, La Maddalena, Frankrike, Korsika & Bonifacio. Hoppas vi ses snart igen!