Att hyra segelbåt på västkusten

När man seglar längs med västkusten finns det tusentals små hamnar och vikar att välja på. Vissa är mer populära och ibland kan man ha turen att få en hel liten vik för sig själv. I detta inlägget tänkte jag ta upp både lite hamnar och naturhamnar för er som normalt sett inte seglar på västkusten som ni kan besöka om ni bestämmer er för att besöka bästkusten nu i sommar.

På många av öarna finns det färdiga dubbar, toaletter och sopstationer man kan nyttja, för att finna mer information om exakt vart ni hittar detta skulle jag rekommendera att ni införskaffar er någon hamnguide för västkusten. Här kommer ett par förslag på naturhamnar som är mycket trevliga att besöka.

Hållö
Hållö är en ö som ligger sydväst om Smögen. Ön är känd för sin röd/vita fyr som är Bohusläns äldsta. Ön är ett naturreservat som karakteriseras av Slättehälla vilket är ett område där inlandsisen har sprängt av det översta lagret av graniten och sedan dragit ner det i havet. Detta gör att klipporna är helt platta och inte böljande som bohusklipporna annars kan vara.

Gluppöbassängen
Gluppöbassängen kallas bassängen som bildas mellan Gluppö och Fläskön strax utanför fjällbacka. Bassängen är skyddad från all vind utom från nordväst. Det går att ta sig in i bassängen antingen norr ifrån eller genom en smal ränna söder ifrån förutsatt att det är högt vatten. Gluppöbassängen är mycket populär bland seglare och under högsäsong kan det vara trångt här.

Kosteröarna
Kosteröarna är en av Sveriges sol säkraste platser på somrarna. Här ligger även Sveriges första marina nationalpark med ett an två korallrev som finns i Sverige. Det finns gott om små vikar att ligga i både på Kosteröarna och alla mindre öar som ligger runt de.

Norra Långön
Norra Långön ligger strax NV om Strömstad, här finns det ett café som heter Alaska trädgård. Detta Café har en mycket mysig trädgård anlagd längs klipporna som man fritt får promenera runt i.Här kommer ett par förslag på hamnar ni måste besöka om ni får chansen.

Smögen
Smögen är ett gammalt fiskesamhälle som har utvecklats till en av de populäraste hamnarna längs västkusten. Man kan enkelt förstå varför när man besöker hamnen där bryggan kantas av massa små sjöbodar som säljer allt möjligt. Hamnen bjuder också på ett gott nattliv för den lite festsugne individen.

Marstrand
Marstrand och segling passar ihop som handen i handsken. Man kan inte säga segling på västkusten utan att tänka på Marstrand. Staden som ligger runt den myllrande hamnen övervakas av Carlstens fästning som ligger högst upp på öns högsta top och har stått där i århundraden och spanat ut på havet efter fiender är definitivt värt ett besök.

Grundsund
Ett av de mysigaste små fiskesamhällena längs med kusten måste vara Grundsund. Samhället är belägen på båda sidorna om en smal kanal som löper från ena änden av byn till den andra. Om man är modig nog kan åka jolle genom kanalen under de låga broarna.
Grebbestad – Ett mysigt fiskesamhälle som på senare tid har blivit mycket populärt och bjuder på en god variation av underhållning från uteliv till nära naturupplevelser och en otrolig utkikspunkt på berget precis bakom hamnen.